Hindbærsnitter - et underkendt stykke bagværk

Spøgelsessnitten

Anmeldt den 9/10 2008 af Snitteadmiralen

Lynges Konditori
Toftegårds Allé 43
2500 Valby

Nu har jeg de seneste uger cyklet frem og tilbage mellem Hvidovre og København på tilfældige formiddage, og hver eneste gang er jeg blevet ramt af en akut hindbærsnitte trang. Ja det er nu egentlig ikke noget nyt, jeg kunne spise dem dagligt. Nu vel, denne torsdag eftermiddag er jeg kørt en ny vej hjem fra Hvidovre, kun for at finde en ny bager jeg ikke har prøvet før. Jeg kører forbi en bager på Vigerslev Allé, som ser rigtig god ud fra denne side af vejen, men af magelige årsager, tænker jeg at, der må komme en anden bager på min side af vejen snart.

Og det gør der så på Toftegårds Allé. Den ser god ud. Den legendariske kringle hænger så fint på gaden og et navn som Lynges Konditori lyder lovende og bør forpligte. Jeg er fan af bagerier med sådanne personlige navne som eksempelvis Lynges Konditori. Det smager af traditionelt familiebageri og ofte er det her man får de bedste kager. Udsigten fra gaden er også overdådig. De har et bredt udvalg og jeg spotter hurtigt et stort fad hindbærsnitter. Der er sgu orden i det bageri. Og kagerne har et stort tydeligt prisskilt, der vender ud mod gaden. Man er slet ikke i tvivl om prisen derinde. Det er egentlig lidt spøjst som de har valgt at gøre det, men ok, de har hindbærsnitter og sådan en skal jeg have. De koster 10 kr. En god rund pris. Ikke at prisen er afgørende, jeg giver gerne det dobbelte for en god snitte.

Jeg kommer ind i bageren og konstaterer at det er helt forladt. Det minder om en bager, der ligger på et plejehjem. Den skuffer i hvert fald fælt i forhold til indtrykket fra gadesiden. Ekspeditricen er død i sit udseende og helt fraværende. Jeg tror netop hun har holdt 25 års jubilæum i Lynges Konditori. Hendes motivation til jobbet er i hvert fald ikke eksisterende, hvilket også skinner igennem da jeg afgiver min bestilling på et stk. hindbærsnitte. Jeg betaler med dankort og forlader hurtigt denne gravkammerstemning, der hærger i bageriet.

Udenfor konstaterer jeg at hindbærsnitten er kommet i en helt hvid pose. Hvad skete der med individuelle og personlige bagerposer med navn og logo på? Det er en skidt tendens vi er i gang med at opleve indenfor denne branche... Måske der falder en klumme af fra min hånd ved lejlighed om udviklingen i danske bagerier. Det er i hvert fald ikke utænkeligt!

Nå men til selve snitten. Da jeg ser på hindbærsnitten sammenholdt med stemningen i bageriet er jeg ikke i tvivl om hvordan Lynge selv ser ud. En lille spinkel bagermand med gråt hår, som sætter al sin passion i hans bagværk. Han kan lide sit håndværk, og elsker sit job. Jeg tror bare ikke hindbærsnitten er en af hans favoritter. Den emmer egentlig af kærlighed til faget, men jeg er af den klare opfattelse, at det ikke er hans foretrukne bagværk. Jeg tror han gør sig umage, bevares, men det er bare ikke hans spidskompetance. Jeg er dog ikke i tvivl om at Lynges Konditori har en masse andre lækre kager.

Hindbærsnitten er bleg som et spøgelse. Krymlen ligeså. Det er et skammeligt trist udtryk den har. Hvordan det er lykkedes bageren af få den til at ligne en tankstationssnitte er mig en gåde. Det skal dog forsvares at siges at den smager bedre end en tankstationssnitte, men det værste er langt fra ovre. Ved første bid frygter jeg decideret for mit tandsæt. Hindbærsnitten er dækket er et tungt lag glasur, som er lige så hårdt som togskinner. Men når bidden er taget er smagen nu reel nok. Det vil sige ok, men det er jo selvfølgelig heller ikke godt nok for en hindbærsnitte. Jeg vil tro jeg til nøds accepterer snittens smag fordi jeg er meget snitte trængende. Men den følelse bør jeg være professionel nok til at skubbe i baggrunden. Jeg kender snittestandarder og bør ikke falde for abstinenserne og lade mig rive med. Jeg bevarer overblikket og konstaterer at det at hindbærsnitten er trapezformet, bagerens udseende udefra samt dele af smagen hiver 2 krymler hjem til Lynges Konditori, men det er imidlertid en skuffelse at konstatere at det ikke blev til mere, når nu jeg længe havde sukket efter en snitte af format. Jeg skulle have stoppet ind ved bageriet på Vigerslev Allé i stedet.

[Tilbage til oversigten over anmeldelser]

Forside
Snittens Anatomi
Snitte-Snak
Anmeldelser
Extrem Snitte
Snittejokes
Opskrifter
Gæstebog
Om hindbærsnitten.dk


Copyright Maltex Webdesign Sidetoppen